Na návšteve v Rémy Martin

Objavovať príbehy produktov, ktoré majú svoju históriu a celosvetový kredit, má svoje čaro hraničiace až s určitou mystikou. K týmto produktom bezpochyby patrí slávny Cognac.

Dostali sme pozvanie od jedného z najslávnejších cognac domov – Rémy Martin – zúčastniť sa na Rémy Martin Academy.

Príbeh Rémy Martin je životnou púťou dvoch rodín. História  značky sa začína v roku 1724, keď mladý vinár Rémy Martin začal s výrobou cognacu. Sláva značky rýchlo rástla a jej kvality ocenil aj samotný kráľ Ludvík XV. Ten jej ako jedinej v tej dobe dovolil navzdory platným zákonom založiť nové vinice. V roku 1870 ďalší z dynastie Rémy Martin uviedol logo značky – Kentaura napriahujúceho sa k hodu do nebies. Paul EmileRemy Martin bol milovníkom antickej mytológie a logo malo zosobňovať cognac a jeho výrobu ako niečo mytické – medzi nebom a zemou. V roku 1924 sa začína písať história ďalšej rodiny, ktorá značku vlastní až dodnes, HeriardDubreuil. V roku 1965 pán AndréHeriardDubreuil uzavrel dohodu s pestovateľmi hrozna a paličmi vínovice z oblastí Petite a Grande Champagne.

Týmto sa značka stala najväčším producentom cognacu z daných oblastí. Tie sú považované za najlepšie vďaka svojej kriedovitej pôde, ktorá umožňuje dlhé zrenie pre eaux-de-vie. Ku Grande Champagne prilieha Petite Champagne. Sú to najcennejšie vinohradnícke územia z celého Cognacu, ktoré sú zázemím pre výrobu špičkových koňakov Fine Champagne. Z celkovej francúzskej produkcie koňakov pripadá na Fine Champagne 20 percent, ale štyri pätiny z tohto množstvo tvoria koňaky Rémy Martin. Je to neoceniteľné bohatstvo, ktoré sa v priebehu posledných tristo rokov podarilo starej rodinnej firme sústrediť do rúk.

Šampanské a Cognac

Champagne je pôvodom latinské slovo – campus znamená planina. Francúzom ho zanechali Rimania, ktorí Galov naučili pestovať vinič. Obe oblasti majú pôdu bohatú na vápnik – tak sa rodí šampanské i koňak. To majú jedna i druhá Champagne spoločné. Náš hostiteľ, ambassador značky Rémy Martin, PatrickMariuz, vysvetlíl zápletku a zoberie do dlane kúsok vápencovej hrudky. Pripomína kus kriedy.

Je to zázračná kriedová pôda, pretože nasáva vodu ako špongia a odovzdáva ju koreňom viniča, keď mu chýba,“ objasní jedno z tajomstiev terroiru. A pripomenie ďalšiu mimoriadnu vlastnosť kriedy – odráža svetlo ako zrkadlo, takže strapce hrozna sú osvetlené zhora slnkom a zdola kriedovou pôdou.

Znalosti a vedomosti Patrika Mariuza sú ohromné. Svoj život zasvätil cognacu a značke Rémy Martin. Už 38 rokov žije pre Cognac Rémy Martin. Zažil štyroch z piatich Cellar Masterov značky Rémy Martin. Tento rok došlo k veľkej výmene. Len 34ročný Baptiste Loiseau bol menovaný novým Cellar Master značky Rémy Martin. Po 11 rokoch vystriedal prvú ženu Pierrette Trichet.

Patrik spolu s Denisom Foujer – jedným z blend masterov si pre nás prichystali malé prekvapenie. Ste tu v správnu chvíľu, akurát prebieha zber hrozna, podotkne Denis. Maté možnosť vidieť naše harvestre v akcii. Obrovské vinohrady musia byť načas obraté, nato v Rémy Martin využívajú špeciálne kombajny na zber hrozna. 288hektárov ktoré Rémy Martin vlastní je pozbieraných za pár dní. Aj tak to stačí len na pokrytie 3% celkovej produkcie. Zvyšok vykupujú od zazmluvnených partnerov.

Recent Related Posts