Ochutnávka vín “Víno vyrábané ručne” (vinárstvo Tibor Melecsky)

Vo štvrtok 11. septembra sa uskutoční prvá po prázdninová ochutnávka vín. Prvýkrát medzi sebou privítame vzácneho hosťa zo Strekova, pána Tibora Melecsky.


Tibor Melecsky – pre každého milovníka vína, ktorý sa aspoň trochu zaujíma o dianie v slovenskom vinárstve veľmi zaujímavá persóna. Pred dvomi rokmi opustil úspešné vinárstvo Strekov 1075 a rozhodol sa ísť vlastnou cestou. Nový začiatok prakticky od nuly bol pre neho výzvou, ale zároveň aj naplnením túžby začať produkovať vína s tisícročnou tradíciou a postupne sa vrátiť k prapôvodnému štýlu vína a spôsobu jeho výroby.

V rámci večera budete mať možnosť v premiére prechutnať vína ročníka 2013. Chýbať určite nebude veltlín, rizling, vavrinec či frankovka. Okrem toho mi Tibor prisľúbil aj pár prekvapení, no to sa pravdepodobne všetci dozvieme až priamo na mieste. Proste jeho povaha sa ani v tomto nezaprie…

Termín a čas akcie: 11. septembra ( štvrtok ) 2014 o 18:30 hod.
Miesto konania: KubBo Select, OC Galéria, Toryská 5, Košice
Cena pre členov KubBo klubu: 12,00 EUR / osoba. (v cene malé občerstvenie) Bežná cena: 15.00EUR / osoba
Rezervácie: info@kubboselect.sk
Počet miest je obmedzený

Viac info o vinárstve:
Prvú úrodu spracovával v roku 2012 a vína tohto ročníka sú dnes už beznádejne vypredané. Svoje vína vyrába doslova rukami a nohami. Vo svojej pivnici nepoužíva žiadne stroje a moderné technológie, ani technologické preparáty. Jediný technický výdobytok v pivnici je rádio s CD prehrávačom. Ako hovorieva, víno potrebuje svoje tóny. Celá výroba je 100% ručná, s výnimkou šliapania hrozna, vtedy sa do výroby zapájajú aj dolné končatiny. Biele aj červené hrozno spracováva rovnako. Po šliapaní hrozna necháva rmut kvasiť v otvorených kadiach so šupkami aj strapinami. Po prekvasení putujú vína samozrejme bez pomoci čerpadla do drevených sudov, kde následne vyzrievajú na kvasničných kaloch. Na biele vína využíva prevažne agátové a na červené vína dubové sudy. Agát pri bielych preferuje pre svoju vyššiu hustotu a tým súvisiacu menšiu pórovitosť. Mikrooxidácia v nich prebieha oveľa pomalšie. Všetky produkované vína sú výlučne samotoky, žiadne lisovacie zariadenie a to ani ručné by ste pri výrobe jeho vín nenašli. Vína sa plnia do fliaš gravitačne, nikdy neprejdú čerpadlom, nečíria sa a ani nefiltrujú. Pri nakvášaní ani pri macerácií nepoužíva síru, minimálne dávky sa pridávajú až do vín. A aj to vždy so smútkom na tvári…

Recent Related Posts