Vianoce, ryby a víno

Vianoce, ryby a víno
Vianočné sviatky s tak očakávanou Štedrou večerou evokujú v našich myšlienkach slávnostne prestretú tabuľu a na nej typické vianočné jedlo, rybu. Čím však znásobiť jej čaro?

Tradícia vyprážanej ryby je v našich končinách momentálne neohrozená, i keď mnoho ľudí začína experimentovať s ľahšími úpravami jedál z rýb. Vianoce a vyprážaná ryba je však tak mocné spojenie, že pre mnohých by vzdanie sa tejto pochúťky znamenalo neakceptovateľné ochudobnenie najkrajších sviatkov roka.

Chceme Vám ponúknuť niekoľko kombinácií vín s určitými úpravami rýb. Je to z našej strany len doporučenie, rada, v žiadnom prípade to nie je pevné pravidlo. Chuť každého z nás je veľmi subjektívna, nesedia nám rovnako všetky jedlá a podobné je to i s párovaním jedla a vína. Najlepšou voľbou pre každého je dopracovať sa k vlastným kombináciám. Pokiaľ si k Vašim obľúbeným jedlám nájdete skvele sediace vína, máte vyhraté. Vaši favoriti na tanieri dostanú zrazu úplne novú dimenziu. Vôbec sa neobávajte nových, či nezvyčajných kombinácií. Čím viac budete skúšať, tým viac budete istejší pri výbere správnych vín k jednotlivým tipom jedál.
Zaužívaná klasika gastronómie diktuje, že k rybe sa podáva biele víno. Dnes už našťastie dané pravidlo nie je povinným statusom. Je mnoho pokrmov z rýb, pri ktorých v kombinácii s určitým typom bieleho vína by ste pokazili oboje, víno i jedlo. Ak sa Vám nanešťastie niečo také podarí, ihneď odložte fľašu vína bokom a “prečistite“ si ústa vodou a chlebom. Nie je nič horšie ako pokračovať v nevhodnej kombinácii. I napriek malému prieniku červených vín k rybám, k prevažnej väčšine rýb a rybích jedál sa najviac hodia biele, šumivé a ružové vína. Základným pravidlom je, že čím je ryba ťažšia a mastnejšia, kombinácia vyžaduje ťažšie a plnšie víno. Mastnote treba proste postaviť rovnocenný protipól. Určite by sme však nemali zabúdať na omáčky k jednotlivým úpravám, sú naozaj veľmi dôležité. Rovnakú rybu je možné pripraviť značne rozdielnymi spôsobmi a práve charakter omáčky je tým dominantným prvkom v chuti výsledného jedla. A tak pri rovnakej rybe je podľa spôsobu prípravy možné podávať aj veľmi rozdielne druhy vín. Počas Vianoc však v našich končinách dominuje pečená a hlavne vyprážaná ryba. A teraz pár doporučení…..

A, JEMNEJŠIE DRUHY RÝB, PEČENÉ A GRILOVANÉ
- pstruh, zubáč, platesa, pražma, morký jazyk, kambala, morský vlk, morský ostriež, morský čert, raja, zubatica, žralok.

Šumivé vína – suché prevedenie, najlepšou voľbou je brut, s obsahom cukru do 8 gramov na liter. Zvoľte kvalitnú ročníkovú Cavu či Prosecco
Náš tip: Borgoluce Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Rive di Collalto Brut

Ružové vína – najlepšou voľbou je suché prevedenie v jemnejšom podaní.
Náš tip: Vladimír Magula Ružový Vlk

Biele vína – jemnejšie typy suchých prevedení, jednoznačne nebarikované.
Náš tip: Pivnica Čajkov Sauvignon Blanc Kruhé 


B, STREDNE ŤAŽKÉ DRUHY RÝB, PEČENÉ A GRILOVANÉ
- úhor, kapor, treska, halibut, mečúň.

 

 

 

 

Šumivé vína – odporúčame víno kvasené vo fľaši, ktoré svojou plnosťou krásne dotvára chuť grilovanej ryby
Náš tip: Cava Augusti Torello Mata 

Ružové vína – suché prevedenie, ale kľudne môžete siahnuť aj po polosuchom. Nemalo by byť úplne ľahké. Náš tip: Pinot Noir Pivnica Brhlovce

Biele vína – suché, maximálne polosuché vína, s plnším prejavom. Vnem prípadného zrenia v dubových sudoch by nemal byť veľmi výrazný.
Náš tip: Kasnyik Veltlíneske Zelené

Červené vína – vína s nižším obsahom tanínov a s čo najmenším výrazom barika.
Náš tip: Pinot Noir Bott Frigyes


C, ŤAŽŠIE DRUHY RÝB, PEČENÉ A GRILOVANÉ
- tuniak, losos.

Šumivé vína - chuť obohatená drevom je pri tomto type rýb žiaduca
Náš tip: Pinot Noir Krásna Hora alebo Don Zsolt Strekov 1075

Biele vína – plnšie vína, suché, maximálne polosuché. Ťažšie ryby znesú aj jemnú prítomnosť bariku. Náš tip: Pinot Blanc Matyás

Červené vína – stredne ťažké vína s nižším obsahom tanínov.
Náš tip: Magula Modrý Portugal Barique

 

VYPRÁŽANÁ RYBA
 

Pri danej variante úpravy ryby by sme sa trochu zastavili. Vzhľadom na charakter jedla a jeho ťažšiu stráviteľnosť mnohí doporučujú kombináciu s ľahšími červenými vínami. Veľmi dôležitou súčasťou tohto jedla je však príloha. V našich domácnostiach dominuje majonézový šalát, alebo klasický zemiakový s cibuľou a zálievkou. Spojenie týchto príloh s červeným vínom však veľmi nefunguje. Zapíjanie nakyslastého šalátu červeným vínom nám proste nesedí. Pokiaľ máte chuť na ľahšie červené, upustite od šalátu a vyprážanú rybu si dajte samostatne, prípadne s kúskom chleba.

Veľmi vhodnou kombináciou, ktorú môžeme len vrele doporučiť je šumivé Prosecco s jemným zbytkovým cukrom, prípadne šumivé rosé. Je to podľa nás tá najlepšia voľba. Tieto dva tipy vín môžu byť dokonca Vašim sprievodcom počas celej štedrovečernej večere. Dobre zvolené šumivé biele či ružové sú ideálne ako aperitív, skvele zvládnu vianočnú kapustnicu aj halászlé a vyniknú pri vyprážanom kaprovi. Naozaj skvelá kombinácia.

Náš tip šumivé víno: Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Rive di Collalto Extra Dry alternatíva pivo TO OL Yeastus Christus

Náš tip biele vína: Svetík Pinot Blanc vo všetkých prevedeniach

Náš tip červené vína:  Beaujolais – mladé vinom s nízkym obsahom tanínov

Autor:Kubbo Select

 

Recent Related Posts