Vína mesiaca november: Kráľovské odrody

Objavte podmanivé čaro „Kráľovských odrôd“ – Frankovka modrá – v našom regióne tradičná odroda a podľa mnohých vôbec najdôležitejšia modrá odroda na Slovensku. Víno, ktorému svojho času holdovala samotná cisárovna Mária Terézia.


Pinot Noir (Rulandské modré) – odroda, ktorá je náročná na pestovanie a aj samotné spravocanie. Odroda kde s dostatkom citu a vášne dokáže vinár vyprodukovať tie najelegantnejšie vína spomedzi všetkých. Pinot Noir kráľ medzi odrodami, je základnou odrodou aj pre výrobu slávnych vín champagne.

V ponuke nájdete vína od týchto výnimočných vinárstiev:

Pivnica Čajkov (Marek Uhnák, Čajkov)

Pivnicu ČAJKOV dnes vedie Marek Uhnák, pod taktovkou ktorého prešlo vinárstvo za posledné roky prudkým vývojom a zmenou smerovania. Na začiatku svojej vinárskej kariéry uplatňovať najmä vedomosti zo školy a hľadal moderné spôsoby výroby. Chcel byť lepší, než tí pred ním, chcel dokázať sebe a všetkým okolo seba, že nastal nový čas: svet vína preberá nová generácia. S odstupom času to vníma s úsmevom. Bol to však prirodzený vývoj, ktorý okrem iného priniesol aj nenahraditeľné skúsenosti. Práve vďaka ním pochopil, aký vzácny a unikátny je Čajkovský Terroir.

V súčasnosti Marekovi vína nájdete v tých najlepších reštauráciach v Taliansku a Londýne!

Pivnica Brhlovce (Janko Záborský, Brhlovce)

Pivnica Brhlovce je malé butikové vinárstvo, ktoré sa nachádza v skalných obydliach v obci Brhlovce. Je to miesto, kde čas plynie ešte tak po starom – analógovo. V pivnici sa používajú klasické postupy a pri tvorbe vína sa skôr asistuje, ako zasahuje. Plynutie času a intuícia sú hlavné pracovné nástroje v pivnici. Tvorba vína je vo vinárstve vnímaná ako kreatívny proces. Hodnotu vína vnímajú nie materiálne, ale v zmysle umenia, savoir faire a krásy.

Jankove vína zožali úspech a ďalekej Kanade!

Marvla Tindo (Vlado Kuny a Martin Danielič, Levice)

Vinárstvo Marvla TINDO je spojenie dvoch priateľov, ktorí spoločne prepadli vášni s názvom víno. Netradičný názov ich vinárstva vznikol spojením ich krstné mien, mar – TIN a vla – DO. Martin a Vlado dnes nazývajú svoj projekt, ako malé vinárstvo rodinného typu, ktorého hlavným cieľom je objavovať potenciál vinohradov vysadených na sopečnom podloží. “Nechať prehovoriť prírodu a čas, lebo si myslíme, že byť svedkom procesu je viac ako byť jeho domnelým režisérom.” Zrazu víno nie je cieľ, ako spôsob ako spoznávať okolitý svet.

Vína z vinárstva Marvla Tindo dobili aj brehy krajiny vychádzajúceho slnka Japonska!

Strekov 1075 (Zsolt Sütő, Strekov)

Základný kameň vinárstva Strekov 1075 bol položený v roku 2002. Cieľom majiteľov bolo primárne produkovať vína mimoriadnej kvality, s využitím výnimočných a nezameniteľných pôdnych a mikroklimatických podmienok vinárskej obce Strekov. Názvom spoločnosti kde v spojení pomenovania obce a prvej zmienke o nej v historických dokumentoch prejavili vernosť svojmu kraju a vieru v to, že čo robia je skutočne aj ich životným poslaním. Osobitosť ich vín, to nie je do pohárov násilne natlačená chuťová abstrakcia, ale jednoduchý pôvab mokov vytvorených v harmóniách, v prírodných krásach a v život milujúcich ľudských spoločenstvách. Najvyššia kvalita nie je, čo najintenzívnejšia, najkoncetrovanejšia podoba najtypickejších vlastností danej odrody. Víno v ich ponímaní nesie informácie o prostredí v akom vyrástlo. Je dôležité, aby človek zoznamujúci sa s ich vínom dostal čistú, pravdivú, informáciu o vinárstve, o ich celkovom pohľade na život.

V súčasnosti vína z vinárstva Strekov 1075 môžete nájsť vo viac ako 50tich michelinovských reštauráciach po celom svete, čím sa stalo vo svete najúspešnejším vinárstvom zo Slovenska!

 

Rodinné vinárstvo Kasnyik (Tomáš a Garbriel Kasnyik, Strekov)

Začiatky tohto vinárstva sa datujú rokmi 2004 a 2005. Po prvých pokusoch bolo prvé samostatné víno vinárstva spojené s ročníkom 2006. Na základe rastúcich skúseností nastala v roku 2008 podstatná zmena pohľadu na celkový chod vinárstva. Zvolili si cestu, ktorej stredobodom sú prírodné podmienky, prírode blízke pestovanie hrozna a príprava vína, založená na tradičných metódach. Rodinný podnik hospodári na5 hektárochvlastnej a prenajatej pôdy. Vinohrady sú skryté medzi strekovskými kopcami, v centre strekovského vinohradníckeho regiónu. Vína sa pripravujú pri prísnom redukovaní úrody a spontánnom kvasení prevažne v drevených sudoch. Je vylúčené používanie akýchkoľvek cudzích látok, ako sú kvasinky enzýmy a rôzne preparáty ktoré síce uľahčujú život vinára, no vnášajú do vín cudzie tóny a skresľujú pravý charakter Strekovského terroira.

 

Rodinné Vinárstvo Matyás (András Matyás, Nová Vieska)

Príbeh rodinného vinárstva Mátyás z Novej Viesky sa začal v roku 2003. Postupne začal prebudovávať vlastné pivničné priestory a rozširovať plochy vinohradov. Dnes vinárstvo obhospodaruje12 hektárovvlastných viníc a výroba vína spolu s jeho uskladnením je situovaná v malebnej klenbovej pivnici, kde sú vytvorené ideálne podmienky pre “rast“ jeho skvelých vín. Pivnica sa nachádza v Szőlőhegy pri Novej Vieske, bokom od hlavných ciest v kúzelnej atmosfére okolitých vinohradov. Lokalita je súčasťou Strekovského vinohradníckeho rajónu a nachádza sa na polceste medzi Strekovom a Gbelcami. Orientácia vinohradov, pôdne zloženie ako aj klimatické podmienky zaručujú výborné predpoklady k produkcii kvalitných vín. Pán Mátyás presadzuje výlučne ekologické vinohradníctvo, zo svojich viníc vylúčil používanie akýchkoľvek herbicídov a pesticídov. Svoju filozofiu návratu k prírodným metódam popri vinohradu uplatňuje v plnej miere i vo svojej pivnici. Dôraz kladie na tradičné metódy vinifikácie, kvasenie muštu a zrenie vína na sedimente v klasických drevených sudoch. Okrem síry, ktorú však používa v čo najnižšej možnej miere, pri stabilizácii svojich vín nepožíva žiadne ďalšie pomocné preparáty. Jeho celá výroba vín je pretkaná duchom tradícií, nepoužívajú sa v nej žiadne ušľachtilé kultúry kvasiniek či enzýmy.

 

Bott Frigyes (Frigyes Bott, Mužla)

Vinárstvo Bott Frigyes v súčasnosti obrába 10 hektárov vinohradov na svahoch mužlanských vrchov v nadmorskej výške 230 metrov nad morom. Vinohradnícka oblasť sa nachádza na južnej strane mužlanskych vrchov v geografickom centre trojuholníka, ktorý pri Štúrove uzatvára Hron a Dunaj. Pôda je vulkanického pôvodu, ílovito-hlinitá s vysokým obsahom vápna, bohatá na minerály, vďaka tomu mužlanské vína majú pekný obsah kyseliniek a minerálov. Bott Frigyes sa snaží o zachovanie osobitosti miesta pestovania. Hrozno pestuje pri nízkom kordóne (50 cm) s malým zaťažením, vína vyrába tradičným spôsobom v drevených sudoch, so spontánnym kvasením a niekoľko mesačným zrením na sedimente. Všetky produkované sú vyrábané tradičnou metódou bez použitia selektovaných kvasiniek, enzýmov a iných prídavných látok.

Vína Bott Frigyes nájdete po celých Spojených štátoch, vo Švédsku, Londýne, či Berlíne. Jeho vína sa predávajú skôr ako sa vôbec nafľašujú. Najmä zabudnuté tradičné miestne odrody, ktoré sa Bott Frigyes snaží opäť povzniesť, ako napr. Kadarka, Juhfark alebo Furmint. VEDELI STE, ŽE: Vinárstvo Bott Frigyes dobilo Budapešť!!!
Ich vína tam nájdete vo všetkých štyroch michelinovských reštauráciách!!

Vinárstvo Papillon (David Papillon, Devičie)

Vinárstvo Papillon je malé vinárstvo situované na strednom Slovensku v dedinke Devičie. David Papillon je Francúz,vinár a someliér, rodák z Francúzska (Bretónsko, v susednej dedinke vyrastal Asterix;), ktorého láska k žene (Darine) a vínu priviedla na Slovensko. Víno vyrábajú spôsobmi, ktoré sa naučil vo Francúzsku. Ich prvé víno sa zrodilo v roku 2018 z kvalitného bio hrozna dopestovaného v stredoslovenskom vinohradníckomn regióne. Na jar 2020 začali s výsadbou vlastných vinohradov v ekologickom poľnohospodárstve priamo v Devičí. Od roku 2019 sa vinárstvo stalo certifikovaným BIO vinárstvom. Rešpektovaním prírody umožňujú hroznu aby sa ukázalo v jeho prirodzenej kráse. Vína sú vyrobené s vášňou a láskou a obsahujú len hrozno a trochu síry. Víno nespútavajú presným receptom. Víno bude také, aké je hrozno. Vinári veria v ideu, že z dobrého hrozna, vyrobi dobré víno s minimom zásahov a pridaných látok. Kvasenie prebieha spontánne, fľaškovanie samospádom.Ich víno si našlo miesto v srdciach milovníkov viná zo Slovenska ale aj Francúzska!

 

Recent Related Posts