Sake Hadaka Jima od NØGNE Ø v KubBo Select

Sake Hadaka Jima od NØGNE Ø  je prvé a jediné “Sake”, ktoré sa vyrába v Európe (Nórsko). Sake Hadaka Jima získalo uznanie vo svete ale aj priamo v Japonsku.

V ponuke Hadaka Jima nájdete len tu najvyššiu kvalitu sake.

Čo je to sake? Sake svojou výrobou ma najbližšie k pivu (je to alkohol, ktorý vzniká varením), no svojou chuťou a charakterom ma bližšie k vínu. Sake je jednoducho kategória sama o sebe. V Japonsku sa názvom “Sake” označuje všetok alkohol (vrátane destilátov). To pod čím my Európania rozumieme “sake” sa v Japonsku používa názov “Seishu” (清酒).

Dôležité pojmy:
Seimaibuai – podiel váhy vyleštenej ryže k pôvodnej
Nihonshu-do – v jednoduchosti sa dá chápať ako “cukornatosť” pri víne (záporne číslo označuje sladké, kladné číslo suché sake)
Amino San a San do - obsah kyselín

Základné kategórie sake:
Zojoshu (kvalitou najnižšia kategória)
Futsushu
Honzojo (Seimaibuai 70%)
Junmai (pure rice)
Ginjo (Seimaibuai 60%)
Daiginjo (Seimaibuai 50%)

Sake sa delí aj podľa spôsobu prípravy. Hadaka Jima pripravuje všetky svoje sake najtradičnejším (a jedným z najkomplikovanejších) spôsobov s názvom Yamahai.

Všetka ryža je dovážaná z Japonska (Hokkaido, odroda Ginpu).

Pri výrobe Sake sa používa ušľachtilá pleseň (Aspergillus oryzae, KOJI), ktorá štartuje enzymatické reakcie premeny škrobov na cukry, ktoré sú následne “palivom” pre vznik alkoholu.

Teploty podávania:

Hiyazake („chladné“ 5-15°C) – odporúčaná teplota pre konzumáciu prémiových sake
Hitohada („koža“ 35-40°C)
Nurukan („vlažné“ 40-45°C)
Atsukan („horúce“ 50-55°C)
„KAN“ – sake podávané teplé
Sake sa podáva napr. z nádob Tokkuri, piť sa odporúča z misiek “masu”, “choko” alebo sviatočných “sakazuki”.

V ponuke KUBBO SELECT nájdete tieto sake:

Junmai (Seimaibuai: 70%, Nihonshu-do: [-1], Alc/vol: 16%)

Vo vôni žltý melón a žlté kvety. Stredne vysoké umami. Ideálne k sushi.

Junmai Ginjo (Seimaibuai: 55%, Nihonshu-do: [+3], Alc/vol: 16%)

Ľahké, ovocné sake.

Yamahai Motoshibori (Seimaibuai: 70%, Nihonshu-do: [-4], Alc/vol: 19%)

Žlté kvety, cédrové drevo, citrusy, rebarbora a jablkové tóny. Vysoko koncentrované umami.

KAMPAI (na zdravie po japonsky ;) )

 

Recent Related Posts