Vianočné tipy 2017 – TOP 10 slovenské a zahraničné vína

Prinášame Vám naše tipy na darček (alebo odmenu pre seba samých), ktoré potešia každého milovníka vína! Výber pripravil náš hlavný someliér a ambasádor prírodných vín Dominik Kandra a KubBo tím.


TOP 10 vín – Slovensko

Organic wine – Rizling vlašský 2015
(oranžové víno, 100% rizling vlašský, suché, Slovensko)

Hrozno pochádza  z vinohradu ošetrovaného len biodynamickými postupmi, o ktoré sa stará vinár Štefan Kasnyik. Všetky operácie sú v súlade s lunárnym kalendárom, rovnako ako aj čas zberu a plnenia do fliaš. Následne hrozno maceruje 6-7 mesiacov. Stiahnutý samotok putuje do drevených sudov, kde sa školí v závislosti na ročníku 12 až 24 mesiacov. Počas celej doby je víno ponechané len prírodným zákonitostiam bez akéhokoľvek zásahu. Tento´´ vlašák´´ je nádhernej jantárovej farby, vôňa je expresívna, plná ovocia prechádzajúca až do marmeládových tónov (v závislosti od dĺžky dekantácie), chuť je plná a komplexná, veľmi mäkká a zároveň svieža. Vinár a víno, patriaci k svetovej špičke.

Marvla Tindo – Poezia 2017 (červené cuvée,suché, Slovensko )

      Príkladné základné červené cuvée (Svätovavrinecké – Frankovka modrá – Pinot noir – Alibernet ) vinárstva, v ktorom sa spája šťavnatosť vavrinca, pevnosť a charakter frankovky a to všetko ešte zjemnené pinotom noir a podporené farebnou silou alibernetu. Vo vôni červené bobuľové ovocie, na jazyku živé a nádherne piteľné. Skvelé každodenné pitie.

Bott Frygies – Frankovka modrá 2015 (červené, suché, Slovensko)                                                             

Frankovka modrá určená hlavne milovníkom elegancie. V každom ročníku zamatovo jemná, podporená šťavnatou kyselinou. V chuti ovocná a jemne pikantná. Skvelá k jedlu, ale aj tak od ´´smädu´´.  Bott Frygies je dnes už vychyteným vinárom, mnohými považovaný za jedného z najlepších u nás, o čom svedčí aj jeho obsadenie v Michelinských reštauráciách.

Pivnica Čajkov – Dunaj 2014 (červené, suché, Slovensko)

Novošľachtenec  Dunaj od vinára Mareka Uhnáka, rastúci na túfovom podloží vinohradu Kruhe, na južných štiavnických svahoch. Mohutné víno plné ovocných až lekvárových vôni a chutí, minerality a hlavne čistoty. Marek Uhnák patrí k mladej, progresívnej vlne prírodných vinárov a veľkým slovenským nádejam na ceste za skutočnou identitou.

Rodinné vinárstvo Kasnyik – Rizling vlašský na bobuliach 2015 (biele, suché, vykvasené na celých bobuliach, Slovensko)

Rizling vlašský, ktorý spontánne vykvasil v drevenom sude spolu s ručne odstopkovanými bobuľami hrozna(20kg) a následne to všetko vyzrievalo 10 mesiacov. Vďaka bobuľkám má víno bohatší a hutnejší prejav, chuti po čerstvom hrozne s jemným dotykom citrusov a medu. Autentické víno z vinárstva, odkiaľ jednoznačne pochádzajú najlepšie ´´vlašáky´´ zo Slovenska.

C-winery – Cabernet sauvignon 2015 (červené, suché, Slovensko)

Mladé vinárstvo Zoltána Kasnyika, pestujúceho hrozno v bio režime v legendárnej obci Strekov. Cabernet sauvignon, ktorý nás presvedčí, že so správnym prístupom dokáže aj táto neskorá odroda ponúknuť veľmi zaujímavé pitie. Nesnaží sa pôsobiť cudzokrajne, jeho šarm je ukrytý v strednom tele, vyváženom pomere ovocia a šťavnatosti, ktorý nás dokáže baviť celý večer.

Rodinné vinárstvo Mátyás – Cloudy 2015 (biele cuvée, vykvasené na celých bobuliach,Slovensko)

Biele cuvée z odrôd Rizling vlašský a Rulandské biele (pinot blanc). 225 litrové sudy boli naplnené muštom a asi tridsiatimi kilami bobúľ. Každá odroda bola vinifikovaná samostatne. Po asi 10 mesiacoch sa obe vína scelili a následne fľašovali. Víno je plné bieleho ovocia, citrusov a jemným smotanovým dotykom. Autentické víno, ako stvorené na vstup do sveta naturálnej krásy.

Strekov 1075 – Veltlín Oullé 2015 (biele, suché, víno spod flóru, Slovensko)

Zsolt Sütő, hádam najznámejšia tvár slovenského autentického vína, nám tentokrát ponúka ´´netradičnú´´ a doposiaľ nepoznanú tvár odrody Veltlínske zelené. Víno fermentovalo v drevenom sude, po skončení fermentácie sa na povrchu vytvoril flór (závoj kvasiniek), ktorý víno chránil a obohacoval zhruba jeden a pol mesiaca. Následne bolo víno doliate a ležalo 10 mesiacov na kale (sedimente).  Nádherná aróma pražených orieškov a korenia, krémovo ovocná chuť podporená sviežou kyselinou. Netradičný zážitok, za ktorý by sa nemuseli hanbiť ani vína zo slávnej francúzskej Jury.

Svetik – Pinot Vertical 02-03-13 (biele, suché, Slovensko)                                              

Ďalší pivničný poklad od Janka Svetíka z Levíc, ktorý patrí k najdlhšie pôsobiacim remeselným vinárom na Slovensku. ´´Prívlastok´´  vertical je odkaz na kombináciu troch výnimočných ročníkov, odrody Pinot blanc, rastúcej na túfovom podloží. S podobným ´´vertical cuvée´´ sa môžeme stretnúť pri sceľovaní Champagne vín, ale veľmi ojedinele pri víne tichom, obzvlášť ak pochádza zo Slovenska. Múdrosť a vyzretosť starších ročníkov je osviežená ´´mladou krvou´´, terciálne tóny sú prelínané minerálnosťou a stále nádherne živou kyselinou. Výnimočné víno.

Slobodné vinárstvo – Partisan Cru 2012 (červene cuvée, suché, Slovensko)

Partisan cru je cuvée červených odrôd Frankovka modrá, Cabernet sauvignon a Alibernet. Hrozno pochádza z honu Stavný haj a Lopata. Pevné, ovocné víno s herbálnou linkou, ktoré vyzrievalo 18 mesiacov v drevenom sude a následne vo fľaši. Prístupné je už dnes, no vďaka svojej navrstenej štruktúre a času, ktorý mu bol darovaný, nám bude robiť skvelého spoločníka ešte niekoľko rokov.

TOP 10 – zahraničie

Champagne Dosnon (biele, suché, šumivé, Francúzsko)

Špičkové bublinky od maličkého producenta zameraného na autentický prejav tejto slávnej oblasti. Víno je cuvée odrôd 70% Pinot Noir a 30% Chardonnay. Základné víno bolo vinigfikované za pomoci autochtónnych kvasiniek 10 mesiacov v použitých barikoch z Puligny Montrachet, minimálne 4 až 5 rokov starých. Sekundárna fermentácia trvala minimálne 36 mesiacov vo fľaši. Dosage je na úrovni 4g/l. V aromatike dominujú tóny citrusov, hrušiek, minerálov a jemným závanom dymu. Chuť je krémova a svieža, nesúca sa v tónoch zeleného jablka. Špičkové Champagne za skvelú cenu.

Movia – Puro 2009 (biele, šumivé, Slovinsko)                                                                                                                          

Šumivé víno Puro, azda najznámejšie naturálne bubliny, je tvorené autochtónou odrodou Rebola, prípadne odrodou Pinot noir. Základné víno je školené v drevených slovinských sudoch po dobu 4 až 5 rokov, to všetko bez akéhokoľvek ošetrenia. Následne je víno plnené do fliaš spolu so zahusteným hroznovým muštom. Sekundárna fermentácia a autolýza prebieha vo fľaši 5 rokov a až po tejto zdĺhavej dobe je víno určené pre trh. Vo víne je ponechaný kal (nebolo degoržované), čo mu dáva priestor na ďalšie, dlhodobé vyzrievanie. Pred pitím je možne víno ´´odstreliť´´, (radi vám vysvetlíme ako) čo z neho robí okrem pitia, predmet zábavy na dlhé zimné večery.

Clos del Rey – La Sabina (červené cuvée, suché, Francúzsko)

Červené cuvée odrod 65% Grenache, 25 % Syrah a 10% Carignan. Bohaté a komplexné víno, ktoré verne zachytáva čaro Stredomoria. Vo vôni dominujú tóny čierných ríbezlí a moruší, s jemnými nuansami fialiek a sladkého drievka. Víno si zaslúži čas. Odmení sa vám neuveriteľnou rozpínavosťou a vrstvovitosťou vo vôni aj chuti. Víno, ktoré vám ponúkne ´´veľa muziky, za malo peňazí´´.

Reiner Wess – Wachauer 2016 (biele, suché, Rakúsko)

100% Riesling (rizling rýnsky). Lahodný Riesling plný zrelých tónov s dominanciou broskyne a marhule, prejavujúcich sa vo vôni i v chuti. Víno má skvelú aciditu, sviežosť dokáže v okamihu zaplniť celé ústa. V pôsobivom ovocnom závere sa objavujú jemné nuansy minerálov, odrážajúce podložie vinohradu.

Barco del Corneta – Judas 2015 (biele, suché, Španielsko)

100% Viura. Hrozno bolo zberané z viac ako 70. ročného vinohradu v bio režime nachádzajúceho sa vo Villanueva de Duero Valladolid. Zlatožltá farba a expresívna vôňa broskýň s maslovým nádychom, v pozadí podporené patričnou dávkou minerality. V ústach víno vyvoláva pocit mäsitosti a krémovosti. Dokonale stvárnenie odrody Viura, od skvelej vinárky Beatriz Herranz.
Bodegas Bhilar – Phinca Abejera (červené, suché, Španielsko)                                   40% Tempranillo, 40% Graciano, 10% Grenache a 10% Viura

David Sampedro pochádza zo starej vinárskej rodiny, vyštudoval enologickú školu aby zistil, že škola ho naučila vyrábať sterilné a unifikované víno, a múdrosť musí hľadať u svojich predkov. Víno sa snaží vyrábať podobne ako jeho starý otec, teda bez skratiek v podobe chemických prípravkov a silnej mechanizácie. Mnohými je označovaný za umelca, ako sochár sa snaží tvrdou prácou zušľachťovať svoj vinohrad, v harmónii, proporcii a symetrii vidí zmysel ako ho videli staroveký gréci. Jeho vína nájdete v najlepších reštauráciach sveta (napr. Arzak reštaurácia, ktorá patrí medzi TOP 50).

Ručný zber (10kg bedničky) časť hrozna fermentuje so strapinou.
Dozrieva 36 mesiacov v dubovom sude 500l, Phinca je odvodená z názvu “finca” (usadlosť) a gréckeho písmena Phi (použitie pri zlatom reze). Abejera je názov vinohradu.

Felsina – Maestro Rato 2011 (červené, suché, Taliansko)                                               

100% Cabernet Sauvignon. Hrozno bolo zberané z ekologicky certifikovaných vinohradov rancia Piccola a Poggiola, ktoré boli vysadené začiatkom osemdesiatych rokov. Vo vôni dominujú tóny čierneho ovocia s jemným závanom bylín, korenia a kávy. Vyniká skutočnou eleganciou a veľmi dlhým záverom.

Ucceliera – Brunelo di Montalcino 2007 (červené, suché, Taliansko)

100% Sangiovese. Ikonické víno z Toskánska , od slávneho vinára Andrea Cortonesiho. 6 ha vinohradov obhospodarovaných tradičným spôsobom so silnou väzbou na pôdu a množstvo ručnej práce. Víno je bohaté, koncentrované, plné tmavého bobuľového ovocia a šťavnatých višní, v pozadí sa objavuje jemný dotyk tabaku a kadidla. Aj napriek svojej sile (15%) nepôsobí prezreto a uťahane, kyseliny dotvárajú veľmi harmonický celok. Pred pitím odporúčame víno dekantovať.

Mendel – Lunta 2010 (červené, suché, Argentína)

100% Malbec. Hrozno na toto unikátne víno pochádza z 82 ročných pravokorenných vinohradov ležiacich v nadmorskej výške 900 až 1100 mnm. Intenzívna tmavo-červená farba, bohatý ovocný bouquet po malinách, slivkách, černiciach a ríbezliach. V ústach pôsobí mäkko a mimoriadne piteľne. Víno, ktoré v zime zahreje a zároveň osvieži.

Chateau Canon 2005 (červené cuvée, suché, 1er Grand Cru Classé, Bordeaux, Francúzsko)

Legendárne Bordeaux tvorené 80% Merlotu a 20% Cabernet franc. Ročník 2005 je považovaný ako jeden z najlepší pre Chateau, ale bol to isto skvelý ročník pre celé Bordeaux. Víno je prístupné na pitie už dnes, no ešte stále je tu predpoklad na zlepšenie v najbližších cca. 5 rokoch. Vôňa je plná čerešňových kvetov, korenia a jemným dotykom hľuzovky. V ústach pôsobí zamatovo a vrstevne. V chuti stále dominuje ´´mladícke´´ šťavnaté lesné ovocie, ktoré ale necháva priestor aj mineralite a jemnej terciálnej vyzretosti. Skutočne zážitkové víno.

ODPORÚČAME AJ:

http://kubboselect.sk/vianocne-tipy-top-10-rumov/

http://kubboselect.sk/vianocne-tipy-2017-top-10-whisky/

Recent Related Posts