Vianočné tipy 2017 – TOP 10 Whisky

Prinášame Vám naše tipy na darček (alebo odmenu pre seba samých), ktoré potešia každého milovníka whisky! Výber pripravil náš hlavný whisky ambasádor Martin Fedor a Kubbo tím.


TOP 10 WHISKY:

1.      Tomatin 1988 batch 2

Tomatin destiléria je jedna z najlepších príkladov ako zmeniť výrobu whisky z objemov  na vybudovanie  len svojej značke whisky. Znížili výrobu z 12 mil. litrov na 2 mil. litrov ročne. Prestali predávať mladú whisky a vsadili na kvalitu sudov a pokoru času. Tento krok sa vyplatil. V roku 2016 sa stali destilériou roka a 2017 získali titul „Brand Inovator“ a dnes môžme ochutnať tento skvost. Tomatin 1988 batch 2. Whisky dozrievala v sudoch po americkom burbone a v sudoch po portskom víne. Je plnená na 50% alkoholu .

2.      Ardbeg Kelpie

Vyhlasený za mrtvého sa dožil vysokého veku“, tak by mohlo znieť heslo destilérie, ktorá sa nachádza na juhu slávneho ostrova ISLAY. Ostrov kde sa nachádza 9 destilérii a jedno heslo rašelina, jód, fenol (peated). História sa začala pisať v roku 1794 kedy destiléria Ardbeg pálila alkohol na čierno. V tom čase to nebolo nič výnimočne. Prišli o licenciu a o všetky zásoby. Ardbeg bol znovu otvorený v roku 1815 a pred dvoma rokmi mal 200 ročné výročie. Dariť sa im začalo až v roku 1977 kedy destilériu kupila firma Glenmorangie. Ardbeg Kelpie, názov Kelpie, ktorý whisky dostala, označuje vodného démona. Zreje v dubových sudoch z Čierneho mora, čo je trošku nezvyčajné, ale sudy dodajú whisky hlbokú arómu a dokonalú chuť. Tóny mliečných sušienok, mandlí, čokoláda, teplý med, trávnaté stopy, vanilka.

3.      Redbreast Single Pot Still Whiskey 21ročná

Redbreast je dokonalým stelesnením irskej pot still whiskey. Je vyrábaná výlučne v destilérke Midleton ze zmesi sladovaného i nesladovaného jačmeňa, kde následne prechádza trojitou destiláciou v tradičných medených kotlíkoch, tzv. pot stills. Odtiaľ pochádza názov single pot still whiskey. Použitie nesladovaného jačmeňa, ktoré je typické práve pre írsku výrobu whiskey je už od 18. storočia a nikde inde se pri výrobe nepoužíva. Redbreast zreje min. 21 rokov prevážne v sudoch po sherry Oloroso a po first fill bourbon cask (sudy po americkej whisky)  to jej dodáva typický charakter a plnú chuť. Klobúk dole pre Billy Leightonom (Master Blender) a všetkými v Midletone – táto whisky chutila Kubbo Select tímu najviac spomedzi všetkých whisky na Whisky festivale v Bratislave. V súčasnosti jej cena prudko rastie, kvôli veľmi limitovanej dostupnosti.

4.      Wolfburn

V roku 1821 založil William Smith pálenicu na okraji mesta Thurso a pomenoval ju Wolfburn po toku rieky, z ktorej vychádzal, “burn” je škótske slovo pre potok alebo malú rieku. Thurso je najsevernejšie mesto na britskej pevnine so záznamami z doby Vikingov. Wolfburnovská destiléria bola držaná v rodine Smithovcov najmenej do roku 1850, kedy sa  výroba zastavila a prestala. Presný dátum jeho uzavretia sa stratil v čase, pričom niektoré záznamy naznačujú, že v šesťdesiatych rokoch ešte stále produkovala whisky. Whisky, ktorá má iba 3 roky a na dozrievanie sa využívajú najkvalitnejšie sudy po americkej whisky. Odporúča kolektív DVA DVE.

5.      Chivas Hundred Cask

Royal Salute The Hundred Cask Selection je blend zo 100 exkluzívnych, rezervných sudov. Master blender Colin Scott ručí za štýl tohto blendu, ktorý je elegantní a zberateľmi veľmi obľúbený. Royal Salute Hundred Cask Selection je balená v porcelánovej karafe s korkovou zátkou. Fľaša je inšpirována kráľovskou kolekciou porcelánu a ručne dekorovaná zlatom.

Chuť je veľmi bohatá. Nájdeme v nej slivky, vanilku a orechové tóny.

6.      Midleton Very Rare 2008

Midleton Very Rare je vlajkovou loďou destilérky Midleton, ktorá destiluje napr. aj obľúbenú whisky Jameson. Po trojnásobnej destilácii whisky zreje v individuálne vybraných sudoch. Každý rok sladmajster osobne vyberie niekoľko málo sudov, ktoré dosiahli vrchol kvality (obvykle vo veku 12-25 rokov) a tie sa potom stáčajú do jednotlivo číslovaných fliaš. Master blenderom tejto whiskey je samotná legenda Barry Crockett! Tento produkt už je viacmenej nemožné kúpiť v bežnom predaji.

7.      Compas Box

Medzi mnohými malými spoločnosťami, ktoré sa objavili ako súčasť celosvetového boomu s whisky, musíme vyzdvihlo povesť Compass Boxu a majiteľa Johna Glasera. Zatiaľ čo samotný Glaser je pravdepodobne vedúcou postavou v modernom whisky priemysle. Jeho portfólio je plné prekvapení a dovolíme si povedať, že jeho práca je určitým umením ako spojiť rôzne druhy whisky do jednej súhry, ako maliar keď z palety farieb vytvorí obraz. Whisky, ktorá doplní Váš Vianočný stôl o pohodlnosť a harmóniu je Asyla, ktorá ma vôňu ako škótska single maltka a telo ako tri-krát destilovaný Ír.

8.      Talisker 18ročný

Je to niečo, čo musí mať každý fanúšik Taliskera. 18-ročná whisky, ktorú asi každý veľmi dobre prijal, v roku 2007 na Svetovom oceňovaní whisky získala titul Najlepšia whisky na svete. Dokonalý balans medzi rašelinovým charakterom, korenistým dotykom a sladkou dochuťou. Slad pochádza z mestečka Muir of Ord (Highlands), 18ppm (phenol per million), voda pochádza z 18 rôznych podzemných prameňov, z ktorých Talisker čerpá vodu už vyše 200rokov! Whisky Advocate mu dal 93bodov, podobne aj Wine Enthusiast, my v Kubbo Select mu daváme 100bodov bez mihnutia oka!!!

9.      Highland Queen 30ročná

K 120. výročiu značky Highland Queen sa rozhodla destiléria vyrobiť exkluzivnú whisky dozrievanú vyše 30 rokov. Destiláty vyrobené v roku 1982 z obilných sladov sa spojili aby vytvorili harmóniu pôžitku v jednom pohári. Highland Queen bola stále známa vysokým podielom sladu (jačmeňa) až 75% a 15% iných obilnín (pšenica, kukurica). Táto zmes dozrievala v sudoch kde pred tým zrela americká whiskey a sudy  sherry butts, ktoré majú objem až 500l. Tie prinášajú do destilátu krásnu ovocnosť po sušenom ovocí. Whisky je venovaná kráľovnej škótska Márii, ktorá ako 18 ročná nastúpila na trón. Whisky, ktorá Vás naučí objavovať.

10.  Royal Salute 38 Stone of Destiny

Je jedinou whisky, ktorá je určená pre jednotlivcov, ktorý hľadajú najvyššiu formu prepychu. Táto whisky pozostáva z destilátov, ktoré zrejú min. 21 rokov a viac. Domovom tejto whisky je najstaršia fungujúca destiléria na Highlands (vysočine) Strathisla. Whisky Stone of destiny dozrieva viac ako 38 rokov. Názov so sebou prináša legendárne kráľovské korunovačné klenoty, ktoré dnes ležia v Edinburhskom paláci. Fľaša je vyrábaná z porcelánu so žulovým efektom a je umocnená ručné vyrábaným hrebeňom na hrdle fľaši z 24 karátového zlata. Za touto prestížou stojí Master Blender Scott Colin.

ODPORÚČAME AJ:
http://kubboselect.sk/vianocne-tipy-2017-top-10-slovenske-a-zahranicne-vina/

 

http://kubboselect.sk/vianocne-tipy-top-10-rumov/

 

Recent Related Posts