Deli novinky v Kubbo Select – február 2022

Pivá z kláštorov

Objavte tajomstvo tradičných “Trapistických” receptúr s pôvodom v kláštoroch.

Označenie “Trapistické pivo” môžu niesť len pivá, ktoré sa varia pod dohľadom mníchov, žijúcich v súčasnosti v 14 trapistických kláštoroch, z toho najviac 6 je v Belgicku, ostatné nájdete v Holandsku, Rakúsku, Taliansku, Španielsku a USA.

História týchto rádov ma pôvod v meste Trappe vo Francúzsku a datuje sa až do 13teho stročia – odtiaľ aj názov pre ich silné piva, ktoré alkoholom môžu pripomínať až víno!

V ponuke u nás nájdete okrem iných aj:

Chimay (Francúzsko)- Je najsilnejším z troch pív vyrábaných v známom trapistickom pivovare Notre Dame v Scourmonte blízko mesta Chimay. Z nich sa najviac podobá portskému vínu s ročníkovýám označením. Aróma portského vína sa vyvíja, ak sa nechá pivo dozrievať aspoň päť rokov. Tento aromatický, živý, bohatý ale je stredne sladký, so štiplavejším náznakom tymiánu a korenistou chuťou po muškáte pri doznievaní.

Rochefort Trappistes 8 (Belgicko)- Pred stáčaním do fliaš sa do piva pridáva cukor, ktorý podporuje sekundárne kvasenie, pričom každá várka zreje desať týždňov. Plného prekvasenia dosahujú pivá Rochefort po šiestich mesiacoch a ďalších 12 mesiacov ešte dochádza k ich vylepšovaniu. Pivovar varí tri pivá podľa rovnakej receptúry, líšia sa len obsahom alkoholu.

Orval (Belgicko) - Klasické pivo v štýle abbey Orval je vyrábané pivovarom trapistických mníchov. Jeho silná kvetinovo-chmeľová vôňa a intenzívna suchá chuť s nádychom trpkých bobulí je produktom špeciálneho, podľa požiadaviek pivovaru vyrábaného sladu. Okrem bežného chmeľovaru je pivo dochmeľované ešte za studena pri kvasení. Používanie polodivokých kvasiniek dodáva chuti piva výraznú plnosť a v doznievaní sviežu nakyslosť.

+ v ponuke aj pivovar St.Bernardus (Watou, Belgicko) – pôvodne varený trapistami, ktorý neskôr predali receptúru známemu výrobcovi syrov. Pivo teda nespĺňa už kritéria aby mohlo byť označené ako trapistické, ale receptúra je priamym odkazom na daný štýl.

 

LÁSKAO čokolády

V čokoládach LASKAO (Slovensko) nájdete namiesto bieleho cukru prírodné sladidlá jakonxylitol a erythritol, takže sú vhodné aj pre diabetikov. Čokolády obsahujú 100 % kakaové maslo, namiesto sójového lecitínu sa používa lecitín slnečnicový, aj keď väčšina čokolád Láskao neobsahuje lecitín vôbec.  Väčšina čokolád je vhodná aj pre vegánov. V LASKAO nájdete zdravé, kvalitné a chutné čokoládové produkty, ktoré budete bez výčitiek milovať.

Recent Related Posts