Vianočná ryba a víno
Vianočné sviatky s očakávanou Štedrou večerou evokujú v našich myšlienkach bohato prestretú tabuľu a na nej typické jedlo týchto slávnostných chvíľ, rybu. Čím však znásobiť pôžitok pri jej konzumácii? Prinášame Vám pár tipov.
Zaužívaná klasika gastronómie diktuje, že k rybe sa podáva suché biele víno. Dnes už našťastie dané pravidlo nie je povinným statusom. Je mnoho pokrmov z rýb, pri ktorých v kombinácii s určitým typom bieleho vína by ste pokazili oboje, víno i jedlo. Ak sa Vám nanešťastie niečo také podarí, ihneď odložte fľašu vína bokom a “prečistite“ si ústa vodou a chlebom. Nie je nič horšie ako pokračovať v nevhodnej kombinácii. I napriek malému prieniku červených vín k rybám, k prevažnej väčšine rybích jedál sa najviac hodia biele, šumivé a ružové vína. Základným pravidlom je, čím je ryba ťažšia a mastnejšia, kombinácia si vyžaduje ťažšie a plnšie víno. Mastnote treba proste postaviť rovnocenný protipól. Určite by sme však nemali zabúdať na omáčky a prílohy k jednotlivým úpravám, sú naozaj veľmi dôležité. Rovnakú rybu je možné pripraviť značne rozdielnymi spôsobmi a práve charakter omáčky a prílohy môže byť tým dominantným prvkom v chuti výsledného jedla. A tak pri rovnakej rybe je dokonca možné podávať aj veľmi rozdielne druhy vín. Počas Vianoc sa však v našich končinách hlavne vypráža a pečie, omáčky si tak necháme na neskôr.
A teraz pár doporučení…..
JEMNEJŠIE DRUHY RÝB, PEČENÉ A GRILOVANÉ - pstruh, zubáč, platesa, pražma, morký jazyk, kambala, morský vlk, morský ostriež, morský čert, raja, zubatica, žralok.
Šumivé vína – suché prevedenie, najlepšou voľbou je brut, s obsahom cukru do 8 gramov na liter. Zvoľte kvalitnú, najlepšie ročníkovú Cavu, Prosecco či Champagne. Väčšina z vyššie uvedených rýb je pomerne drahá a je naozaj škoda pokaziť si radosť z výbornej delikatesy neadekvátnym vínom.
“Ius Naturae” Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Brut
Puro
Brut Réserve
Motus Vitae Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG BrutRužové vína – najlepšou voľbou je suché prevedenie v jemnejšom podaní.
Miraval Rosé
Biele vína – jemnejšie typy suchých prevedení s delikátnou kyselinkou, jednoznačne nebarikované.
Cheverny Blanc Domaine du Salvard
Chablis
CuCú
Classici Müller Thurgau
Fino Bertola 5 años
Rizling vlašský classic
STREDNE ŤAŽKÉ DRUHY RÝB, PEČENÉ A GRILOVANÉ - úhor, kapor, treska, halibut, mečúň.
Šumivé vína – doporučujeme ročníkové prevedenie extra dry, s obsahom cukru približne 15 až 18 gramov na liter. Vhodnou alternatívou je aj ružové šumivé.
Bandarossa Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Extra Dry
Filanda Rosé Pinot Nero VSQ Riserva Brut
Puro Rose
Brut Rosé
Cava Agustí Mata Rosat Trepat
Ružové vína – suché prevedenie, ale kľudne môžete siahnuť aj po polosuchom. Nemalo by byť úplne ľahké.
Tavel rosé
Cabernet Sauvignon Rosé
Biele vína – suché, maximálne polosuché vína, s plnším prejavom. Vnem prípadného zrenia v dubových sudoch by nemal byť veľmi výrazný.
Chablis Premier Cru Vaillon
Barco del Corneta
Dönnhoff Riesling trocken
Classici Pinot Grigio
Rizling rýnsky selection
Wachauer Grüner Veltliner
Červené vína – vína príjemnou kyselinkou, nižším obsahom tanínov a čo najmenším výrazom zrenia v dubových sudoch. Hlavne pri morských rybách si ustrážte obsah trieslovín, ich vyšší obsah a morská soľ sú úhlavní nepriatelia.
Modrý Portugal classique
Bajondillo
Rayos Uva
Pinot Noir Bio
ŤAŽŠIE DRUHY RÝB, PEČENÉ A GRILOVANÉ - tuniak, losos.
Šumivé vína – vhodný sú plnšie tipy s obsahom zbytkového cukru v rozmedzí 15 až 30 gramov na liter. Našimi favoritmi sú prevedenia dry a extra dry.
Superiore di Cartizze Valdobbiadene DOCG Dry
Brut Sous Bois
Ružové vína – plnšie ružové vína, suché prevedenie, ale kľudne môžete siahnuť aj po polosuchom.
Siller cuvée classic
Tavel rosé
Biele vína – plnšie vína, suché, maximálne polosuché. Ťažšie ryby znesú aj jemnú prítomnosť bariku.
Terlaner
Rizling vlašský natural
Amontillado Bertola 12 años
Nova Domus Riserva
La Brise Marine
Červené vína – stredne ťažké vína s príjemnou kyselinkou a nižším obsahom tanínov.
Pielago
Los Pasitos
Svätovavrinecké Selection
Sela
VYPRÁŽANÁ RYBA

Veľmi vhodnou kombináciou, ktorú môžeme len vrele doporučiť je šumivé biele s jemným zbytkovým cukrom, prípadne šumivé rosé. Je to podľa nás tá najlepšia voľba. Tieto dva tipy vín môžu byť dokonca Vašim sprievodcom počas celého Štedrovečerného hodovania. Dobre zvolené šumivé je ideálne ako aperitív, skvele zvládne vianočnú kapustnicu aj halászlé a vynikne pri vyprážanom kaprovi. Naozaj skvelá kombinácia.
Brut Rosé
Puro Rose
Filanda Rosé Pinot Nero VSQ Riserva Brut
Bandarossa Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Extra Dry
Prosecco Frizzante Spago DOC
Pokiaľ by ste dali prednosť bielemu či červenému vínu, pri bielych voľte plnšie vína, maximálne však polosuché. Pri červených vínach ľahšie prevedenie s nízkym obsahom tanínov.
Náš tip biele vína:
Friuli Isonzo Vieris Sauvignon D.O.C.
Porta
Vigneti Pinot Bianco Vorberg Riserva
STEIN-UND-KREMS Kremstal Grüner Veltliner
Châteauneuf du Pape “Les Sinards” Blanc
Rizling vlašský Orange
Náš tip červené vína:
Moulin a Vent Les Trois Roches
Classici Pinot Noir
Lalama
“Obvius Rosso” di Montepulciano D.O.C.
Záverom by sme chcel opäť zdôrazniť, že sa jedná len o naše doporučenie určitých kombinácii, finálna voľba vína k jedlu ostatne vždy len vo Vašich rukách.